Så får du bort färgfläckar från mattor

Om du skyller på barnen för deras nyfikna natur eller dig själv för att vara klumpig meden droppande pensel, problemet kvarstår dock: du har en färgfläck på mattan och det måste tas hand om.

Behandling av färgfläckar på mattan

Det är bäst om du vet både typ av matta och vilken färg som du har använt. Beroende på om fläcken är ny eller gammal så kan du använda dig av den informationen för att hitta den perfekta lösningen för att ta bort den. Å andra sidan, kan du be en professionell städare att använda deras utrustning och starka lösningar för att ta bort den.

För oljebaserad färg
De kan permanent skada mattans utseende om de får vara kvar för länge. Detta gör dem lite svårare. Du kan dock bli av med dem om du så snabbt som möjligt tar bort dem.

så får du bort färg från mattan

Blöt det omedelbart med ett par pappershanddukar genom att badda, inte gnugga fläcken. Ta en liten mängd kemtvätt lösningsmedel och tillämpa den på fläcken med en svamp. Alternativt kan du använda aceton, sprit eller en tinner som absorberande agenter när du har torkat upp den med en handduk men se till att inte röra någon annanstans på mattan eftersom det kan missfärga mattan. Därefter blöt det med tvättsprit, en lösning med varmt vatten och ett neutralt rengöringsmedel, och sen med rent vatten i den ordningen. Vänta tills det torkat och om du fortfarande kan se märket, upprepa proceduren.

För akrylfärg
Etiketten gör automatiskt din uppgift lättare att slutföra. Börja, igen, med att suga upp fläcken med torra pappershanddukar och placera flera runt fläcken för att stoppa den från att spridas. När du har tagit upp så mycket färg som möjligt detta sätt, blöt det för andra gången med glycerin. Detta kommer hjälpa att ta bort själva färgen. Eventuella rester kan tas om hand med tvättsprit. Blanda ett neutralt rengöringsmedel med lite vatten och avsluta rengöringen med en svamp. Torr och vakuum.

För latexfärg
Ännu en annan typ av vattenbaserad färg, dessa har en vinyl mix i stället för akrylharts. Fläcken kan därför tas bort på liknande sätt. Använd ett milt och neutralt tvättmedel med ljummet vatten för att försiktigt torka bort fläcken. Växla till rent vatten och torka med en svamp för att suga upp fläcken. Upprepa hela proceduren om det behövs.

Ett annat sätt att ta itu med fläcken är att torka med en handduk och sedan spraya den med vatten samtidigt som du dammsuger den. Efter att skrubbat med en rengöringsvätska med en mjuk borste på fläcken, spraya över vatten och dammsug igen.

Om färgen är torr 
Ha tålamod och försök att ta bort så mycket som du kan med något som en smörkniv eller ett rakblad. Spraya en citrus-baserad rengörare, vänta några minuter och torka rent mattan. Ta bort återstående lös färg med pincett eller med din hand. Rengör med ett neutralt rengöringsmedel, skölj med vatten och torka den torr.