Städtips – Snabbstädning av ditt hem

Spara tid med snabbstädning av ditt hem

Många professionella städare säger att de ”behärskar konsten med snabb, effektiv rengöring.” Detta kan vara sant, men du betalar dem för att städa så du förväntar dig snabb service. Tyvärr har inte alla råd att punga ut pengar för städtjänster. Så hur snabbar du upp din egen städning? Läs vidare och prova dessa städtips för att städningen i ditt hem skall bli snabb och effektiv.

städtips på snabbstädning

# 1 Schemalägg varje städjobb. Inrätta en daglig, veckovis, månadsvis och säsongvis schema för städning. Skriv ner varje syssla. Inkludera tiden på dagen som du kommer att utföra sysslan. För dagliga och veckovisa sysslor, göra en lista över vad du ska göra varje dag från måndag till fredag​​. Om du inte arbetar under veckan (vilket innebär att vissa sysslor måste göras under helgerna) håll lördagen och söndagen fri. Sätt denna lista på kylskåpet eller anslagstavlan. Du kommer att använda denna lista som din städnings guide varje vecka.

För månatliga sysslor, skulle det vara bättre att ställa in påminnelser eller larm i din elektroniska kalender eller din mobiltelefon. Påminn dig själv om en månad eller säsong och gärna en dag eller två innan själva städningen måste göras. På så sätt kan du fortfarande justera dagen om det behövs.

# 2 Håll dig till ditt städschema för din snabbstädning. Skjut inte upp dina städsysslor om det inte är en nödsituation. Ja, du måste vara flexibel men ibland, när du börjar ändra i dina scheman tenderar du att sluta följa det hela och hållet. Om du måste skjuta en knepig uppgift, tilldela den en annan dag på samma vecka och se till att du utför den.

# 3 Begränsa alla distraktioner. Stäng av tv-apparaten och datorn, låt telefonsvararen ta samtalen och ställ din mobiltelefon på tyst läge. Du vill inte låta såpoperor, matlagningsprogram, telefonsamtal, sms eller e-post distrahera dig från de aktuella uppgifterna. Schemalägga städning före eller efter ditt favoritprogram. Du kan dock spela musik för att få dig att hålla fokus.

# 4 Städa som ett team. Du behöver inte lägga vikten på hastigheten vid en snabbstädning och städa allt själv. Tilldela sysslor till olika medlemmar i hushållet, inklusive barn. Alla bör åtminstone städa upp sitt rum dagligen och hantera sina saker.

# 5 Städa upp efter hand. Städa upp spill omedelbart, diska disken direkt efter måltid, häng upp kläder som fortfarande kan användas eller placera smutsiga i tvättkorgen direkt efter att du tagit av dem. Lägga undan böcker, tidningar, leksaker, smink och toalettartiklar efter varje användning. Skräppost och gamla papper bör genast läggas i pappersinsamlingen. Och se till att alla medlemmar av familjen göra detsamma.

# 6 Placera dina städartiklar i en korg. Dina städredskap ska vara i separata korgar beroende på var de kommer att användas: en för alla boendeytor, en för badrum och en för köket. Din toalettborste behöver inte följa med in i sovrummet eller köket, eller hur? Investera i bra verktyg med kvalitet som kan få jobbet gjort enkelt istället för billiga sådana som lätt blir slitna eller inte kan absorbera spill eller sig smuts och damm. Använd allrengöringsmedel du behöver egentligen inte tjusiga specialmedel eller engångsprodukter rengöringsprodukter. Satsa på miljövänliga rengöringsprodukter om du kan. Det är bättre för miljön.

# 7 Investera i bärbara verktyg. En bärbar dammsugare är lättare att dra runt. Du kan använda denna för snabb dammsugning som rengöring av djurhår på kuddar eller ludd och annan smuts som du hittar. En liten skyffel och borste kan vara till hjälp också vid en snabbstädning.

# 8 Ha ett system. Städa uppifrån och ner. Allt damm och smuts kommer att rasa nedåt. Dammsug inte eller tvätta innan du har haft en chans att torka och damm. Börja längst upp i hyllor och skåp, skaka dammet av gardiner eller rengöra taket. Gå sedan ner till nästa nivå, bord, nattduksbord, soffbord, sängar. Slutligen golven så att du kan bli av med allt smuts och damm. Bortsett från att röra sig från uppifrån och ner, flytta från vänster till höger (eller vice versa). Virra inte runt

# 9 Om det inte är smutsig, städa inte. Varför slösa tid på att städa något som inte är smutsig? För daglig städning rengöra bara där du hittar, fläckar eller smuts. Schemalägg storstädning av hela områden eller vitvaror en annan dag.

# 10 klocka dig själv. Håll koll på hur mycket tid du spenderar på städning i varje rum. När du får rutin på dina sysslor bör du spendera mindre tid på varje. Men låt inte kvaliteten på din städning lida. Städa inte måfå bara för att spara tid då kommer du att ha mer att göra nästa gång.

# 11 Anställa personal. Vid större städjobb behöver du definitivt anlita någon annan som gör jobbet. Om mattan eller klädsel är mycket smutsig, ta in någon för att tvätta den. Det finns ingen anledning att spenderar så mycket tid på en rengöring du inte kan göra ordentligt.

Snabbstädning är inte som att städa ditt hem i super hastighet. Det handlar om att ställa upp och hålla ett schema städning, städa systematiskt och använda rätt verktyg för att utföra jobbet. Följ städtipsen ovan och du kommer att ha en ren och fräsch doft hemma på nolltid.